Nov 6, 2011

SEMPURNA


ASSALAMMUALAIKUM..
(x jawab dosa):D

Sudah sekian lama blog ini tidak di'update'kan.. haha, rindu pulak internet... Selepas PMR dah habis nie rasa relax semacam. Rasa macam hidup nie dah x de apa-apa dah (selain tanggungjawab wajib la). Rasa macam hidup nie dah boleh relax sepenuhnya, sehinggalah nampak buku teks tingkatan empat... dan juga subjek PHYSICS yang terpapar di buku teksnya.. haha, rehat sikit lagi...

Sejak kebelakangan ini kan, banyak peristiwa yang telah berlaku... dalam hidup saya, kawan keluarga... Banyak perkara yang tidak diduga.. dan mulalah cerita kita...:D

Saaaatu pagi, berlaku satu perbualan antara kawan baik yang cukup terkenal dengan hubungan erat mereka. Mereka berbual dengan semangat, cerita ntah apa tah... sampai lompat2 dan gelak terhabak2.. Kalau orang sekeliling tengok tak rasa nak marah tapi rasa macam nak senyum dan tumpang gembira kerana mereka mempunyai hubungan yang sangat baik. Sehinggalah ke petang, berlaku satu pertengkaran... X de sapa yang tau apa yang berlaku secara batin, tapi hanya lihat secara zahirnya, -mereka bergaduh-...

Tiba2 satu kelas jadi muram, kerana suasana kelas tidak diisi dengan gelak ketawa dua "sahabat" tadi... secara asalnya diorang duduk berdua tapi sekarang dah berpisah, sorg duduk sebelah timur kelas dan sorg lagi barat kelas melayan fikiran masing2... huhu, maka teramatlah sedih beta melihat.. maka beta pun bertitah kepada seorang sahabt itu "napa kau bergaduh dengan die?", die pun menjawab dengan garang "ahhh!! aku x nak cakap pasal die! aku x nak dengar pon nama budak tuh! buat sakit hati jer! aku punya layan die dengan baik die boleh buat mcm tuh kat aku?? kau pikir aku nie sapa??"...
     Dengan berat hati pon beta beransur dan bertanya kepada sahabat seorang lagi tuh, tanya soalan yang sama, jawapan nya lagi dasyat..." kau tau x! manusia macam DIA tuh(sambil menunjuk) x layak dipanggil kawan! malah x layak hidup di dunia ini!" aku punya susah payah............................." sampai habis.

Pergaduhan ini berlarutan sehinggalah bulan depan.. sangat merisaukan. X de sapa yang berusaha untuk merapatkan mereka...

Always remember: 'NOBODY IS PERFECT IN THIS WORLD, BUT ANYBODY CAN CHANGE FOR THE BETTER GOOD"

Kita ambil iktibar daripada cerita ini: Manusia semua membuat kesilapan, memang tidak dinafikan.. kesilapan tidak akan lari dalam kehidupan kita, tapi yang membuat kesilapan kita menjadi perbuatan yang berfaedah ialah dengan membaiki kesilapan itu. Ambillah kesilapan sebagai satu petunjuk untuk menjadi manusia yang lebih baik di muka bumi ini.. Kalaulah dua sahabat tadi mengaku kesilapan diorang, sudah tentu persahabatan diorang sekarang berterusan.. tetapi sebab kesombongan dan ego diorang tali silaturahim terputus... astaghfirullah.................................................

daningatlahwahaimanusia,berubahlahuntukkebaikan.orangyangakanmembantukitadalamkehidupanialahkawankita :D


Selamat hari raya aidil adha..

3 comments:

  1. sori nabil. aq xsngaje carik gado ngn kau. =)
    haha. weewoo~

    ReplyDelete
  2. weyhh .. cerita BENAR ke nihh ??

    ReplyDelete
  3. nie bukan citer aku, citer kawan aku... sedih kan?

    ReplyDelete

Music to my ears