Mar 17, 2011

MARKETING

assalamualaikum... hai :D.. bosan la hari ini.. nak maket skit la buku... korg penah x baca buku yang bertajuk "VLADIMIR TOD CHRONICLES".. x tipu la, kalau orang yang bace post nie berimaginasi tinggi, die akan suka buku nie... haha, fun, fantasy, a little romance and lots and lots and lots of vampire....stuff..

kalau korang rajin, usha2 la skit.. bagi pompuan sume, udah2 la baca novel cinta.. ubah haluan sekejap.

a readers thought..

wahh, feronoknyeewww..
haha, tgok org la.. nie muka depan die

note: A must read book for all you book lovers!

Mar 9, 2011

sedarlah wahai kawan-kawanku...

Bila hari kerja... manusia akan berkejar untuk keluar pagi-pagi..
takut dapat kad merah kerana lewat masuk keje.....
Nanti tak dapat markah tinggi.....

Bila Boss panggil ... tiada alasan untuk mengecualikan diri....
Manusia akan hadir & akur dgn perintah boss....
Takut nanti tak dapat pekerja cemerlang....

Bila dapat jemputan dinner / kenduri dsb...
Bersungguh-sungguh manusia menyiapkan diri untuk hadirkan diri.....

Pendek kata segalanya pantas.. untuk memenuhi tuntutan manusia.....

TETAPI.....

Bila AZAN berkumandang.....memangiil untuk menunaikan
perintah  ALLAH......

Allah Mahabesar Allah Mahabesar (2x)
Aku bersaksi bahwa
tidak ada Tuhan selain Allah (2x)
Saya bersaksi bahwa
Nabi Muhammad adalah utusan Allah (2x)
Mari kita mendirikan shalat (2x)
Mari kita meraih kemenangan (2x)
Allah Mahabesar Allah Mahabesar
Tidak ada tuhan selain Allah

Manusia TIDAK bersegera... Tidak PANTAS... Tidak Berkejar...
Untuk menunaikan SOLAT....

Manusia masih leka dengan urusan duniawi......
Ada yang wat tak tahu...
Ada yang dengar tapi buat tak dengar...
Ada yang... ah nantilah dulu....
Bertangguh dan bertangguh.....
Kenapa???? Tepuk dada tanyalah iman......

Berusaha...dan berazamlah... bahawa tatkala mendengar AZAN..
Minda tanpa sedar akan segera bertindak balas dengan perlakuan....
Apapun yang sedang dilakukan... berhentilah seketika...
Tunaikan SOLAT....

Sesungguhnya ALLAH swt yang memberi NIKMAT, KESENANGAN, REZEKI
dan jua KEMEWAHAN yang ada buat manusia.... yang sedang dikecapi..
Sudah tentu urusan ALLAH yang wajib didahulukan.....

Tetapi Manusia masih lalai... tidak memandang urusan ALLAH itu
sebenarnya lebih penting dari segalanya.....

Ingatlah... Bila ALLAH menyebut `kun fayakun.' segalanya akan bertukar
dengan sekelip mata.... Kerana segalanya adalah milik ALLAH...

'Ya ALLAH... jadikanlah kami diantara orang-orang yang tidak lalai
untuk mengerjakan SOLAT dan SOLAT tepat pada waktunya....
Ya ALLAH... kami juga mohon kepadaMU.. jadikanlah kami diantara
orang-orang yang ISTIQAMAH dalam mengerjakan perintahMU dan
menjauhi laranganMU.... Amin......"



Berkejarlah untuk setiap urusan ALLAH... Segeralah menunaikan SOLAT
Diambil oelh insan hensem dan mulia yang bernama Muhammad Afiq Iskandar:-
 
 

Bersabarlah wahai kawan..

~Assalamualaikum kepada semua....~

Ceriakan hari ini?? Sesungguhnya, hari berbahagia ini tidak perlu dibuang begitu sahaja. Marilah kita sama-sama menggunakan peluang ini sebaiknya..
Ape aku merepek nie... haha, sebenarnya aku ada cite nak kongsi.. adalah budak yang aku kenal.. die dulu kwan baik aku kat skolah dulu.. ada' la skolah mner.. x yah tnye. Tapi mengenangkn kisah hidup die, aku rasa mcm nak kongsi jer kat korang sume..

Once upon a time, in a far-far away land.. there lived a princess who lives with a prince named zorro.. haha.. x de lah..
Bdak nie sekarang berumur 15 tahun.. dulu die duduk kelang dengan keluarga dia.. die mempunyai dua ibu bapa yang tercinta dan empat adik beradik termasuk dia.. nama.............. x perlu disebut lah.. kesian pulak kat dia.. dia anak kedua dan dia merupakan anak yang sangat baik yang suka menolong ibubapa dia (aku tau sebab aku slalu tido kat umah die), die suka sangat main dengan adik dia.. ketika itu, dia baru enam tahun.. abg die berumur 8 tahun.. (aku ingat sebab die kawan baik aku..hehe xD)..

Pada tahun 2002, ibu dia mendapat tawaran untuk buat Phd di luar negara.. Dan disitu lah bermulanya kekacauan di dalam hidup dia..

Kawan aku pon ikut la... Pada awal nye, die suka sangat kat sana.. Suasan nya sangat berbeza dengan Malaysia.. Taman dipenuhi dengan bunga dan teknologi disana sangat canggih.. Tapi dia cakap makanan halal kat sana susah sangat nak cari.... Pandang kanan, kedai babi, pandang kiri, kedai babi, pandang depan, gerai hamburger, pandang belakang, ada la roti2 ngan satu kedai pakistan yang jual dging hala.. haha:D.. Die kata sedap..

Pada tanggal 2003, die telah menyaksikan satu pertarungan antara ibu bapa die.. die citer mcm ultraman lawan ultraman..(fikiran budak2 lah kan).. sangat dahsyat.. tampar sana, tampar sini.... siap polis terpaksa datang nak tamatkan  "pertarungan" tuh... die kata die ada dua perasaan... satu:-

sedih yang teramat!

Yang kedua, marah.. dia terpikir, "kenapa jadi begini?"... die sangat sedih.. tapi dia baru tujuh tahun masa tuh.. x boleh nak buat ape lah kan... selang beberpa hari, Bpak die panggil sume adik beradik die (termasuk dia).. pastu bapak die cakap.."along, jaga adik2 tau.. papa nak balik malaysia, ada keje kat sana..." pastu die pun hidup dengan mak ngan adik beradik die kat sana... selepas tuh, die kata pada tahun yang sama, mak dia ada rancang nak kahwin..(dengan org melayu lah).. pastu die pon pikir, ait, bukan ke mak aku dah kahwin dengan bapak die.. die semakin runsing... die pon tnye mak die.. die kata mcm nie..

"ibu, napa ibu nak kahwin lagi.. apa jadi kat ayah? ibu x sayngkan ayah dah ker?".. ibu die pon jawab" angah, ibu kene terus teranglah kat angah dengan along..".. pastu die pon panggil lah abg dier.. Ibu pon mula berkata2.. "along, angah.. sebenarnya, ibu dah cerai dengan ayah along, angah.. ibu x rasa sesuailah dengan ayah... lagipun, ayah dah kahwin dengan org lain kat Malaysia... ibu pon x boleh sarakan along, angah tanpa seorg bapa.."... die kata masa tuh, air mata die turun mcm hujan, hampir nak jadi tsunami!.. x de lah.. die kata mcm tuh la.. masa pon berjalan.. akhirnya die terpaksa saksikan perkahwinan ibunya dengan lelaki laen... orang laen semua bergembira, tetapi dia dengan adik beradik dia semua sedih dan pilu...x tao nak cakap apa dah..dia pon terpaksa hidup dengan dua keluarga..


Masa tetap berlalu.. keputusan perlu dibuat.. satu hari ni, die dan abg dia melalui satu masa yang sangat susah... Ayah mereka menawarkan untuk tinggal bersama die dgan keluarganya di Malaysia... tapi mak die nak mereka tinggal di sana.. Keperitan untuk memilih...sedih la aku dengar cite die.. die kata, die nampak air mata ibunya jatuh kerana memujuk mereka tinggal bersamanya.. die dan abgnya mendengar tangisan ayahnya supaya balik malaysia dan tinggal bersamanya.. dan mulalh ungkit cite, "dulu ibu", "dulu ayah".. bertambah susah hidup diorang.. akhirnya, diorang balik malaysia..(part nie aku x pham sgat, mcm mner diorng boleh balik malaysia.. hehe:D, lupe).. Perpisahan.........



Masa pon berlalu, lagi... akhirnya, ibu yang tinggal di sana balik malaysia dan sambung pelajaran di sini.. hmm, mcm mne lah hidup die skrang?? aku pon dah lama dah x jmpe die.. Tapi dialah kawan aku yang baik... keperitannya sangat dirasai olehku...

SUMIMASEN... minta maaf sangat kalau korang terasaa ker, tapi aku tulis cerita nie sbb kenangkan akwan aku nie.. dan menti maaf kalau korang x pham sgat citer nie.... komen la klu korang ada rsa kesian dalam hati tuh.. :DD

Mar 5, 2011

A WALK THROUGH LIFE

Assalammualikum to everyone who is reading.. hi again, its me, again... haha... Today, i will be talking about politics... oh wait, umm.. i will be talking about science.. hmm, that doesnt sound right. hah! I will be talking about presents. no, food? class??.. haha, I guess im lost.. Well thats the main idea, i will be talking about life..


You must be thinking, (in weird alien voice), why the hell is this guy talking about life?? Well for your information, we humans are facing a crisis where people are killing themselves out of sheer stupidity.. Can
you imagine people do suicide because their loved ones (e.g girlfriend) forgot to send back a love letter.. Completely insane..

what I want to highlight in this is that we should treasure every minute of our lives..

 from when we were born-:
                                                                  (aww, so cuutee!!)

till we become this-:


                                                               (i hope not hehe...)

I am spealking on behalf of I LOVE MY LIFE Organisation (no such thing).. I have to admit that life has many obstacles that we need to face but its all in good time... Every part of living is a treasure to us.. Wouldnt our moms sacrifices be a wasted if threw our lives away like that.. I wouldnt forgive myself..

Anyway, enough me babling. Back to reality.. Just so you know, today is my birthday and many people wished a happy birthday to me so thanks guys.. And then i realised, how much I appreciate my life... Im already fifteen and so many memories that are valuable to me..  All those good times spent with my friends, family...

Mostly school.. school!! haha... day after day we get older... some people get married, others stay strong all alone.. ahh, the pain.. But the thought of letting this all go is insane...Just so you know, I love my life.. Every damn second is like treasure to me.. Even though it has its up's and down's..



They are all valuable.. All of my friends, family, reltives, the ones closest to me.. Cant imagine losing them.. In the end we all end up in here

Soo... what do you think?? I might have gotten overboard but you do get the point. do you??i hope you do.. so please, do live your life at its best.. is the only one we have..

Mar 4, 2011

ORANG BERGUNA

Assalamualikum..... ha ni, aku nak cito skit tentang orang utara yg bernamo Anwar Haidi.. kalau hang kona dio, dio orang yang saya panggil ORANG YANG BERGUNA...
Dipanggil demikian kerana video yang bagi berguno... aku cakap orang utara sebab kampung aku kat kanga'... lawat la skali-skala, asyik dok kat banda' jo.. mai jap.. haha...


kembali ke alam realiti, ini die video Anwar Haidi yang aku maksud kan...

sronok dan klako... haha...
ini hanya salah satu video yang die buat.. ada banyak lagi... kebanyakkan video pasal zaman moden sekarang.. haha... termasuk aku la.. tapi ape yang kemukakan sgat betol... haha, betoi la ape yang die ckap... Tapi org laen x nok dengo cakap... siap kutuk orang yang nak cubo menaikkan nme MALAYSIA... takkah ape yang die buat nie mnde yang benor?? jika hang sume tengok kat youtube, ada komen yang x patut diberi ish2...

Org melayu nie berat betoi mulut die nak nyanyi lagu NEGARKU, lagu kebangsaan kita..nyanyi je la, bkan nya sush pon.. tapi agknye org yang x nak nyanyi tu kan, penat sgat ckap mnde x betoi kot....
tu yang mulut jadi busuk tu.. haha... x de lah...
kite org melayu keno jaga maruah dan adat yang ada... jgan bio melayu ketinggalan!! hidup melayu

MALAYSIA BOLEH!!
   (nie najib, hansom kan?? haha, perdana menteri tercinta..)(skali-skala nak market PM kiter bkannye slalu) INGAT...

TUNGGU sebentar... ini lah muka insan yang tunjukkan video kpd aku.. renungkanlah..
                                                        (SITI AISYAH BINTI JAMIL)

Music to my ears