Jul 8, 2011

Hakikat Dunia sekarang

Assalmualikum diucapkan kepada semua pembaca (gaya mcm ramai je org baca blog nie) yang setia membaca blog yang tak seberapa ini. Its been a real long time since Ive updated this blog. Apa khabar semua?? -khabar baik- haha:DD

Let us start the story...

Manusia-manusia, BILA LA KAU NAK INSAF?

Nie yang nak cite nie... Pernah x korang semua pikir bahawa hidup manusi pada zaman sekarang bagaikan lebah.. mari kita lihat :
Nampak x lebah tuh pergi mana? Do you see where the bee is heading to? Dia pergi kat bunga yang cantik dan menawan tuh. Seperti juga manusia, die suka akan kecantikan. Tapi agaknya, kalau bunga tuh x cantik, die pergi x? Dia x akan pergi! Macam manusia, bile bende yang die nak tuh x cantik, die x akan ambik!

Setiap manusia mempunyai tafsiran yang berebeza2 tentang perkataan cantik. Ada manusia yang kata, cantik hanya terletak di muka seseorang, ada yang kata cantik hanya terletak di rupa fizikal seseorang, ada yang kata cantik hanya  terletak di hati seseorang. Semua itu betul, dan semua manusia mengejar akan kecantikan tu.

Tetapi, kebanyakan manusia pada zaman sekarang, mengejar kecantikan yang sementara! Dia nak sangat muka die cantik, die nak sangat badan die 'tough', die mulalah makan steroid, letak 'botox' yang akhirnya membuatkan badan die jadi buruk pada masa yang akan datang.. Mari kita lihat :

kuat kan?? Lama- die jadi macam nie.. :

(pemikiran manusia) - EEEEEE, JIJIKNYA!!!! Tapi orng nie x sedar masa dulu.. die x pikir... Dah la banyak duit habis, pastu kene guna duit agi untuk merawat.. x kah susah macam tuh?? Cari lah kecantikan yang menyeluruh. Kecantikan iman dan hati adalah kecantikan yang paling menyeluruh. X suah pon, baca Al'Quran setiap hari, berzikir, solat lima waktu sehari.. Bende yang paling mudah dan senang, tapi orang ramai terlepas pandang... Oleh itu, Marilah kita sama-sama kejar kecantikan yang abadi...

ILMU, IMAN, ISTIQAMAH!




1 comment:

Music to my ears